Vážení zákazníci, predajňa bude dňa 1.5.2024 otvorená v čase od 09:00 do 13:00

Vhodný materiál pri výbere záhradného nábytku

Aký je najvhodnejší materiál pre záhradný nábytok?

Pri hodnotení exteriérového nábytku budete pravdepodobne hľadať mnohé z tých vlastností, ktoré oceníte pri interiérových stoloch, stoličkách a pohovkách - trvanlivosť, komfort a štýl. Hlavným rozdielom je však to, že záhradný nábytok musí odolávať vonkajším vplyvom počasia.

Skôr než sa rozhodnete, je dôležité pochopiť silné a slabé stránky rôznych materiálových možností. Ako dobre sa každý prispôsobí požiadavkám vášho obytného alebo komerčného prostredia, ako aj vašim osobným preferenciám a prioritám. Výber „najlepšieho“ materiálu pre exteriérový záhradný nábytok závisí od prispôsobenia vašim špecifickým potrebám s vlastnými vlastnosťami každej látky, pretože každá situácia je jedinečná.

 

Faktory, ktoré je potrebné zvážiť pri výbere materiálov.

Rámy vonkajšieho nábytku a čalúnenie musia zachovať štrukturálnu celistvosť a ich vzhľad počas mnohých sezón. Kovové rámy, ktoré obsahujú železo alebo oceľ, sú náchylné na koróziu, keď sú neustále vystavené vode a kyslíku. Proces koróznej oxidácie tieto kovy pomaly oslabuje, čo má za následok viditeľnú hrdzu a iné sfarbenie.

deformácie

Materiály, ktoré umožňujú prenikanie vody, môžu nerovnomerne zaschnúť, čo vedie k deformácii (skrúteniu alebo preklenutiu) pôvodného tvaru. Spočiatku to môže byť nepostrehnuteľné, ale časom to môže značne skresliť materiál, nesprávne zarovnať švy a uvoľniť skrutky a iné upevňovacie prvky používané na držanie nábytku spoločne.

Slnko a teplota

Ak plánujete záhradný nábytok vystaviť slnečným lúčom, budete musieť hľadať exteriérové ​​materiály, ktoré vydržia poškodenia spôsobené UV žiarením a výkyvom extrémneho tepla na chladu.

 

Blednutiu

Neustále vystavenie sa slnku môže spôsobiť, že mnohé materiály strácajú svoj lesk. Estetická zmena môže byť príťažlivá (napríklad patina) alebo jednoducho znížená vibrácia farby alebo nerovnomerné špinenie.

 

praskanie

Niektoré materiály sa pri zahrievaní alebo ochladzovaní výrazne rozširujú a sťahujú. Môžu prasknúť, rozštiepiť sa, deformovať alebo krehnúť, keď sú vystavené extrémnym teplotám alebo drastickým výkyvom.

 

vietor

Ak bývate vo veternej oblasti, je dôležité, aby váš záhradný nábytok bol dostatočne ťažký, aby sa neprevrátil alebo ho vietor neodfúkol.

 

Vonkajší nábytok materiály - čistenie a starostlivosť

Čistenie a starostlivosť

Estetická a funkčná trvanlivosť je tiež ovplyvnená tým, ako dobre sa staráte o svoj záhradný nábytok. Niektoré materiály vyžadujú veľmi málo pozornosti.

 

Materiály 

drevo

Drevo je obľúbenou surovinou pre záhradný nábytok už tisícročia. Má prirodzenú krásu, všeobecne sa s ním dobre pracuje a pôsobí prírodne. Drevo je vhodný materiál pre výrobu záhradného nábytku v širokej škále od stolov, stoličiek, lavičiek a rôznych doplnkov. Avšak, nie všetky typy drevín sú  rovnaké, pokiaľ ide o vonkajšie použitie. Mnoho ihličnatých stromov, ako napríklad borovica, céder alebo jedľa, sú lacné a široko používané pre interiérové zariadenia. Potrebujú však nepretržitú ochranu a starostlivosť aby Vám mohli slúžiť dlhé roky. Na druhej strane, tvrdé drevo je oveľa srdečnejšie, omnoho lepšie odoláva nepriaznivému počasiu a pri správnej údržbe môže poslúžiť desaťročia. Medzi najvhodnejšie a trvácne dreviny patrí teakové drevo s najpestrejšou využiteľnosťou. Jeho vysoký dopyt spojený s obmedzenou dostupnosťou tlačil cenu tohto tvrdého exotického dreva extrémne vysoko. Teakové drevo je neuveriteľne pevné, bez deformácii a väčšinou bez prasklín. Má vysoký obsah prírodného oleja, vďaka čomu je vysoko odolný voči škodcom a hnilobám.

 

kov

Kov je všeobecne najsilnejší a jeden z najodolnejší materiálov pre výrobu záhradného nábytku. Vzhľadom na svoju pevnosť môžu byť kovové rámy tenšie a tvarované do zložitejších vzorov ako iné materiály, čo dáva výrobcom väčšiu flexibilitu pri dizajnových riešeniach. Kov je tiež skvelou voľbou pri použití v kombinácii s inými materiálmi, ktoré majú vlastné funkčné a estetické výhody. Kov má však aj svoje nevýhody. Zahrieva sa na slnku, takže je nepríjemný na dotyk. Niektoré kovy sú veľmi ťažké a ťažko sa s nimi manipuluje, zatiaľ čo všetky kovy sú do určitej miery citlivé na hrdzu a koróziu. Ale každý typ kovu má svoj vlastný unikátny súbor vlastností.

 

Nehrdzavejúca oceľ

Táto robustná kovová zliatina je extrémne silná, čo z nej robí skvelú voľbu pre veľké jedálenské stoly, kreslá a záhradné sedacie súpravy. Jeho vysoká hustota pomáha predchádzať otrasom a iným škodám spôsobeným častým používaním. Jeho zloženie ho robí prakticky imúnnym voči hrdzaveniu a korózii, ale pre zvýšenie odporu sa odporúča prášková vrstva, najmä v pobrežných oblastiach, kde je vyššia prítomnosť soli a vody. Záhradný a terasový nábytok vyrobený z nehrdzavejúcej ocele je ťažký a tak ho vietor nebude ničiť a odfukovať z terás. Je to skvelá materiálová voľba pre moderný exteriérový nábytok vysokej kvality, pretože jeho strieborný kovový povrch má elegantný moderný vzhľad. Hoci je to drahší materiál, nehrdzavejúca oceľ stojí za zváženie. Nielenže sa dá pomerne ľahko čistiť, ale často sa vyrába aj z recyklovaných kovov, čo z neho robí ekologicky zodpovednú voľbu.

 

hliník

Hliník je najobľúbenejším kovom pre exteriérový nábytok. Napriek svojej nízkej hmotnosti je pevný, odolný a dá sa ľahko opracovať do rôznych zložitých tvarov. Hliník je pomerne lacný, nenáročný na údržbu a nikdy nehrdzavie. Aj keď je sám o sebe odolný voči poveternostným vplyvom, odporúča sa polyesterový práškový náter. Tento elektrostatický proces nielenže zvyšuje ochranu proti poškriabaniu, ale umožňuje aj pridanie farby do zmesi. Aj keď si môžete kúpiť lakovaný hliník, prášková vrstva drží lepšie na kove a je omnoho odolnejšia voči vyblednutiu. To je tiež užitočné, ak je nábytok vystavený slnečným lúčom. Rovnako ako iné kovy, aj hliník sa zahrieva, takže je vhodné používať textilné polstrovanie a vankúše.

Živica a plast

Umelé syntetické materiály, ako napríklad živica a recyklovateľné plasty ako napríklad polypropylén alebo polyetylén, sa stávajú stále viac prevládajúcimi vo svete exteriérového nábytku. Nové výrobné postupy a hybridné kompozície umožňujú týmto polymérom, aby sa prispôsobili tvarom a veľkostiam, ktoré boli predtým nedosiahnuteľné. Syntetika je typicky ľahká, lacná a môže byť tvarovaná do akéhokoľvek tvaru a štýlu, ktorý si možno predstaviť. Je mimoriadne silný, pružný, odolný  voči vlhkosti, plesniam, hmyzu a je stálofarebný čo ho radí medzi najvhodnejšie materiály pre záhradný nábytok.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz