Kožená alebo látková sedačka?

 

Nákup sedačky spravidla predchádza neľahkému rozhodovaniu sa medzi kožou alebo látkou. Aký typ teda zvoliť? V tomto článku Vám poradíme výhody a nevýhody oboch materiálov.

Pohodlie

Existuje mnoho faktorov, ktoré určujú pohodlie sedačky. Typ textilu a systémová podpora ako sú vankúše a rámy hrajú obrovskú úlohu. V tomto prípade je textilné čalúnenie pohodlnejšie a výhodnejšie ako koža z niekoľkých dôvodov. Rovnako ako u kožených autosedačiek, je koža v letných dňoch teplá, pocitovo lepkavá a v chladnom počasí zase príliš studená. Na druhej strane je však kožená sedačka odolnejšia a pevnejšia.

Farba a trvanlivosť

Oba materiály ponúkajú rôznu škálu farebných prevedení avšak látkové sedačky ťahajú za dlhší koniec, pretože poskytujú neobmedzenú škálu odtieňov alebo vzorov, ktoré si môžete prispôsobiť k Vášmu interiéru. Nevýhodou         

textilných sedačiek je rýchlejšie opotrebovanie a kratšia životnosť ako u kožených sedačiek.

Údržba

Kožené sedačky sú na rozdiel od látkových hypoalergénne, ľahšie udržiavateľné, netvoria sa v nich roztoče a preto sú vhodnejšie pre alergikov. V prípade, že sa rozhodnete pre nižšiu triedu látky, je jej čistenie náročnejšie. Na druhej strane, kožené sedačky sú háklivejšie na poškriabanie a v prípade domácich miláčikov je vhodnejšie látkové čalúnenie.   

Rozpočet

Náklady pri oboch materiáloch sú určené kvalitou. Kožené sedačky sú spravidla drahšie čo sa odrazí na dlhšej životnosti. Pri výbere je najlepšou stratégiou porovnávať vlastnosti materiálov, údržbu, trvanlivosť, pohodlie a zohľadňovať svoje vlastné preferencie. 

Takže ktorú si vybrať?

Oba materiály majú svoje výhody aj nevýhody. Na konci výberu sa musíte rozhodnúť, či zvolíte trvanlivosť alebo pohodlie.

Nech sa rozhodnete akokoľvek, myslite na to, že investujete do sedačky na niekoľko rokov.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz